Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

O Šentjanžu

sentjanz

sentjanz

Šentjanž se predstavi

Šentjanžu na Dolenjskem radi rečemo, da je pušl´c Dolenjske. Lepa, neokrnjena narava, nasadi ekoloških sadovnjakov, okoliški griči pokriti z vinogradi, prostrani gozdovi, pokošeni travniki, bogata kulturna dediščina in prijazni ljudje to ime nedvomno opravičujejo. Je središče manjše kotlinice in obrobnega gričevja na vzhodnem delu Posavskega hribovja preden le to prečka reko Savo. Leži na nadmorski višini 344m in je del občine Sevnica. Kljub legi Šentjančani vedno radi povemo, da smo Dolenjci.

Kar nekaj je mejnikov v zgodovini kraja, na katere smo ponosni in jih radi predstavimo tudi obiskovalcem. Območje Šentjanža ima bogato zgodovino, saj smo leta 1999 praznovali 700 letnico prve omembe kraja v pisnih virih. O zgodnji poselitvi tega območja pričajo tudi arheološki ostanki vse od železne dobe naprej. Šentjanžu je najlepše misli namenil dr. Janez Evangelist Krek, ki je tudi dejal, da je naš kraj »puš´lc« Dolenjske. Tu je leta 1917 tudi končal svojo življenjsko pot.

Krajani Šentjanža smo ponosni na junaški boj rojaka Milana Majcna in Jančija Mevžlja v času druge svetovne vojne v Murencah, ki je herojstvo brez primere. Spomin nanju nas navdaja s ponosom, da so tod živeli ljudje, ki so svobodo naroda ljubili bolj kot lastno življenje. Obeležje v Murencah, spomenik sredi Šentjanža in spomenik pred vhodom v Osnovno šolo Milana Majcna ohranjata spomin nanju. V spomin na dogodek zadnje dni v oktobru praznujemo krajevni praznik. Takrat kraj zaživi v okviru šentjanžke jeseni, ki jo spremljajo kulturne prireditve, razstave in drugi dogodki.

Sredi vasi stoji mogočna cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je bila zgrajena v 12. stoletju. Je triladijska zgradba s tremi oltarji, ki je bila leta 2002 obnovljena.

Obiskovalec se bo pri nas zagotovo dobro počutil. Lahko se bo odpravil na pohod po okoliških gričih ali pa se usedel na kolo ter se odpravil raziskovat bližnjo in daljno okolico. V kraju imamo tudi kakovostno vaško gostilno s prenočišči, kjer vas bodo kulinarično razvajali z dobrotami pripravljenimi iz ekoloških surovin lastne pridelave. Tudi sicer se pri nas vedno kaj dogaja in skrajni čas je, da nas obiščete!

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spomenik_sredi_sentjanza.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.