Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

MK JUNCI 1
MK JUNCI 1
DO VARAŽDINA IN NAZAJ

V nedeljo, 6. junija 2023 smo se člani Moto kluba Šentjanški Junci, v zgodnjih urah odpeljaliproti štajerski in naprej na Hrvaško. Naš cilj je bilo mesto Varaždin. Do tja pa smo se peljali skozi Sevnico, Planino pri Sevnici, Šentjur pri Celju, vse do Ptuja, Ormoža in preko meje,najprej do Čakovca in nato do prvega cilja. V Varaždinu smo obiskali muzej oldtimerjev in stare opreme. Po 30 letih prizadevnega zbiranja in restavriranja je znani hrvaški zbiratelj, restavrator in varaždinski akademski slikar Živko Skuhala za javnost odprl Muzej oldtimerjev in stare tehnike. Približno petdeset motociklov, prav toliko koles ter različni stroji in naprave, otroške igrače so razstavljeni v zasebnem prostoru in na ogled. Muzej je res vreden ogleda, zbirka je skrbno načrtovana in lepo označena, saj ima preko 1.000 razstavljenih kosov. Vreme nam je bilo naklonjeno tako po temperaturi kot tudi po sončku. Naslednji postanek smo naredili v kraju Bedenj, kjer se nahaja čudovit biser srednjega veka – grad Trakoščan. Večstoletni grad je bil dve stoletji v lasti tudi Celjskih grofov, zato nas je zanimal še toliko bolj.

Po izumrtju Celjskih grofov je nov lastnik gradu postal Jurij Drašković, njegovi potomci pa vsedo druge svetovne vojne. Danes je grad namenjen muzejski dejavnosti. Dobrodošlo je tudi to, da je parkiranje v Trakošćanu brezplačno. Po sedmih urah na poti smo bili seveda lačni in »vrata raja«, kot pravijo lastniki, so nam odprli v Grešni Pilnici. Kmečki turizem "Grešna Pilnica" se nahaja v vasi Bezeki, 1 km od centra Klenovnika. Etno hiša je opremljena v avtohtonem starinskem slogu za gostinsko ponudbo in promocijo ter delavnice starih običajev in etnografskih zbirk. Hrana je bila tradicionalna, okusna, postrežba pa hitra in cene zelo sprejemljive. Predvsem pa smo uživali v gostoljubju lastnika in prijetnem vaškem okolju ter lepoti narave. Na spletu preverimo vremensko napoved, ki nam je napovedala nalive in plohe, zato smo se kar kmalu na poti nazaj morali preobleči v dežnjake. A nič ne de, tudi v dežju je pogled na zeleno spomladansko pokrajino Zagorja (Lepoglava, Krapina, Kumrovec) balzam za prave motoriste. Od meje pa smo preko Podsrede, Senovega in Sevnice, v večernih urah zaključili v Šentjanžu.

Lepo je bilo in naslednjič bo spet, ker je povsod lepo! No, doma pa najlepše.

MK JUNCI Mateja Ćirić Jamnik

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spomenik_sredi_sentjanza.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.